AG:

Contrar opiniei majoritare, nepriceput nu este acela care nu ştie nimic, ci acela care le ştie pe toate. Practic, în ziua de azi nu ai cum să stăpîneşti mai mult de două, maximum trei domenii, fie că este vorba de afaceri imobiliare, cultura viţei de vie în regiunile deluroase, Logos şi Eros în Renaştere sau epilare definitiva. O viaţă de om nu ajunge pentru multipla şi deplina specializare. Vorba unui prieten, şi bogat, şi genial: “Eu nu pot să fac o rachetă, dar pot angaja cea mai bună echipă s-o facă”.

De aceea, valoarea unui conducător stă doar în a-şi alege cei mai buni oameni pe domeniile lor de activitate. Dacă a reuşit acest lucru, tot ce are liderul de făcut este să se ducă acasă, să se întindă pe canapea, să admire tablourile care-l reprezintă şi, mai ales, să tacă.

Dacă nu reuşeşte acest minim exerciţiu de conducere, fiecare părere pe care o emite la subiect fisurează autoritatea şi munca specialistului pe care l-a angajat, deci îi minează propria afacere.

Datul cu părerea şi ridicarea ei la rangul de axiomă sunt atribute specifice ignoranţei. Doar înţelepţii tac cînd şi cum trebuie, adică des şi apăsat. A alege să gândeşti în loc să vorbeşti este un lucru greu, întrucât toţi avem o deosebit de bună părere despre noi înşine. Nu am văzut mulţi oameni care să spună: “Îmi pare rău, dar nu pot să răspund la această întrebare, pentru că nu mă pricep”. De obicei, respectivul se încordează mental o secundă sau două, face un rapid tur de forţă prin ce a auzit el pe subiect de-a lungul vieţii, îşi însuşeşte nişte opinii şi le dăruieşte cu multă uşurinţă posterităţii.

Cel mai greu e să taci cînd toată ascensiunea ta s-a bazat pe vorbărie, pe cuvinte multe şi goale. Poţi să vorbeşti la nesfîrşit despre soldaţi, generali, căpitani, disciplină şi strategie, cînd tot ce-ai condus la viaţa ta purta talangă? Poţi să dai lecţii de management economic cînd unica ta metodă de a face avere a fost să cumperi ieftin şi să vinzi scump? Poţi să aşezi o echipă în teren şi să-i dictezi o strategie cînd singurul secret pe care îl deţii este cel al iaurtului? Poţi, dar nu vei obţine decît o construcţie din cărămizi de brînză.

Când angajezi un faianţar, îi cumperi materiale de construcţie, îi spui cum vrei să arate baia şi-l laşi să-şi facă treaba, la care oricum e mai priceput decît tine. E valabil pentru toate domeniile de activitate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu