romanesc..

tragerea la sorti pentru calificarea in cupele europene a prilejuit clasicele contre dintre cei care vor ca si rivalii sa se califice in europa si cei care nu vor..un conflict tipic romanesc!
cei care fac exces de patriotism, ii acuza pe ceilalti de lipsa de CIVILIZATIE, si spirit patriotic si chiar de logica sau inteligentza.. cum sa nu tii cu o echipa romaneasca, atunci cand vine vorba de cupele europene?
raspunsul vine privind in tarile CIVILIZATE. De la inventatorii fotbalului pana in Peninsula Iberica.. ideea de baza si frumuseatea in sport e RIVALITATEA.. tin cu o echipa, celelalte sunt rivale.. sa devii suporterul rivalilor in competitiile externe, dovedeste ca nu ai pe deplin in sange, spiritul sportiv.. si spun asta ca un pasionat de sport, mare pasionat de fotbal, NU FANATIC..
revenind la tarile civilizate.. fara poezie sau lalaieli.. concret.. credeti ca exista suporteri ai lui Manchester City, care tzin pumnii lui United in Liga Campionilor.. suporterii lui Inter care sa faca acelasi lucru pentru AC Milan.. Suporterii lui Atletico Madrid pentru Real… etc etc etc…? nu exista!
Da.. poate veniti cu argumentul ca “e in interesul nostru ca si adversarii sa adune puncte, facem coeficient.. bla bla..” poate se intelege asta la suporterii lui CFR Cluj sau Poli TImisoara, care spera sa se agatza de un “extra-loc” de cupa europeana.
sa fii suporter inseamna sa fii cu sufletul alaturi de o singura echipa..
sa privesti cu mintea, in mod logic si practic “fenomenul” , nu inseamna acelasi lucru!

P.S. doua exemple interesante apropo de asta: un turist roman in anglia, intr-un orashel mic, a asista la un meci al echipei locale de fotbal din liga a 5-a! printre altele, i=a intrebat pe suporteri.. “ok..dar din echipele mari, cu cine tineti.. manchester… arsenal..?” oamenii au raspuns mirati, cam pe aceeasi linie: “ce? pai de ce sa tzin eu cu alea? nu asta e echipa noastra, a orasului?”
si al doilea exemplu e o replica din ACADEMIA DE POLITIE. “Grasu” participa la un concurs televizat, si inainte sa intre pe platou, ia spus adversarului: “bafta, sper s castigi”… adversarul s-a uitat mirat iar “grasu” s-a explicat “tatal meu era pe jumatate roman”…

Suntem ca niste muraturi asortate atunci cand vine vorba despre fotbal.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu